U prvih pola godine 11 posto više turista

Bez autora
Jul 10 2011

U prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je registrirano više od 3,2 milijuna dolazaka turista, što je 11 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ostvarenih 13,7 milijuna noćenja porast je od 13 posto. Rezultati za lipanj još su bolji jer je ostvareno 20 posto više dolazaka i 21 posto više noćenja. Povećao se broj domaćih turista, čime se ispunjava prvi od dva strateška cilja u turizmu za ovu godinu, a to je povratak domaćeg gosta, dok je drugi obrana povećanog tržišnog udjela na međunarodnom tržištu. Po porastima u prva četiri mjeseca na svjetskom turističkom tržištu Hrvatska je druga u Europi iza Malte, s povećanjem dolazaka od 17 posto. Malta je ostvarila 23 posto porasta dok je europski prosjek 6 posto. U glavnu sezonu se ulazi s turističkim plusom i u sljedeća dva mjeseca očekuju se dobri rezultati.

U prvih pola godine 11 posto više turistaU prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je registrirano više od 3,2 milijuna dolazaka turista, što je 11 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ostvarenih 13,7 milijuna noćenja porast je od 13 posto, izvijestio je u petak u Krku ministar turizma Damir Bajs. Istaknuo je kako su rezultati za lipanj još bolji jer je ostvareno 20 posto više dolazaka i 21 posto više noćenja. Povećao se broj domaćih turista, čime se ispunjava prvi od dva strateška cilja u turizmu za ovu godinu, a to je povratak domaćeg gosta, dok je drugi obrana povećanog tržišnog udjela na međunarodnom tržištu, naveo je Bajs.

Po porastima u prva četiri mjeseca na svjetskom turističkom tržištu Hrvatska je druga u Europi iza Malte, s povećanjem dolazaka od 17 posto. Malta je ostvarila 23 posto porasta dok je europski prosjek 6 posto.

Ministar Bajs izrazio je zadovoljstvo što se u glavnu sezonu ulazi s turističkim plusom rekavši da se i u sljedeća dva mjeseca očekuju dobri rezultati. Na sastanku u Krku, direktori turističkih zajednica primorskih županija iznijeli su rezultate turističkog prometa u prvih šest mjeseci, iz kojih je vidljivo da su sve županije ostvarile rast, većina njih i dvoznamenkasti.

Najveći porast broja dolazaka bilježi Splitsko-dalmatinska županija od 19 posto. No, najviše brojke u dolascima i noćenju ostvarene su u Istri - 922.000 dolazaka i 4,74 milijuna noćenja. Istaknut je i porast prometa u zrakoplovnim lukama, u čemu prednjači zadarska s povećanjem od 41 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik